RPA Nedir ?

Botteq Consulting

RPA Nedir

Integer nec convallis eros. Aenean iaculis condimentum mauris at sagittis. Phasellus ac dui diam. Donec et facilisis nibh, vel elementum erat. Donec efficitur tellus nec odio lobortis elementum. Fusce nulla tortor, vestibulum vitae venenatis pretium, efficitur et justo.

24/05/2021

“Robotic Process Automation” kelimelerinin ilk harflerinin kısaltması olan RPA, Türkçe’ye “Robotik Süreç Otomasyonu” olarak çevrilmiştir. Burada akla ilk gelen mekanik robotlar olsa da, RPA konsepti yazılım robotlarını ifade etmektedir. Söz konusu yazılım robotları fiziksel veya uzak masaüstünde çalışabilmektedir.

RPA, iş süreçleri otomasyonun bir formudur ve bir robot veya ‘bot’un çalışabilmesi için herhangi bir kişi tarafından tanımlanmış bir dizi komuttan oluşmaktadır. Söz konusu botlar birçok insan-bilgisayar etkileşimini hatasız, hızlı ve yüksek hacimde taklit edebilmektedir. Sonuç olarak RPA işyerindeki bilgisayar tabanlı, sıradan, tekrar eden iş ve süreçleri otomatize etmektedir. Kopyala-yapıştır işleri ya da klasörleri bir yerden başka bir yere taşıma RPA için örnek olabilir.

RPA, eskiden sürekli olarak insan müdahalesinin gerektiği ve zaman alan günlük süreçleri otomatize etmektedir. Bu da RPA’nın şirketler için verimliliği nasıl artırmayı vaat ettiğini göstermektedir. RPA için doğru sürecin seçimi ise şirket ya da şirketlerin RPA’dan alacağı söz konusu verimi maksimum düzeye çıkarmaktadır[1]. Gelin doğru süreci nasıl seçmemiz gerektiğine yakından bakalım:

  • Sürecin kural bazlı olması
  • Sürecin yüksek işlem hacmine sahip olması
  • Yine sürecin mümkün olduğu kadar az sayıda karar noktası barındırması
  • Sürecin stabil ve iyi tanımlanmış olması
  • Kısa süre içerisinde sürecin üzerinde çalıştığı sistemlerin değişikliğe uğramaması ya da az sayıda değişikliğe uğraması
  •  Verinin yapılandırılmış veya elektronik formatta olması
  • Yine sürecin mümkün olduğu kadar az sayıda karar noktası barındırması
Elbetteki RPA’ya entegre edilecek süreçlerin yukarıdaki kriterlerle sınırlandırılması gerekmemektedir. Fakat bir süreç bu kriterlerden ne kadar fazlasını barındırıyorsa RPA’dan alınacak fayda o kadar artmaktadır.
RPA teknolojisi hızla gelişmekte ve bu gelişmeyle birlikte “Artificial Intelligence”, “Machine Learning” gibi farklı trend teknolojilere entegre olabilmektedir. Böylelikle yakın bir gelecekte çok daha karmaşık ve fazla sayıda karar noktası barındıran süreçleri uçtan uca yapabilecek yetkinliğe ulaşması öngörülmektedir. RPA’nın teknoloji serüvenindeki heyecan uyandıran bu yolculuğunu yakından takip ediyor olacağız.
24/05/2021

Benzer Yazılar

1.5 milyon USD değerleme ile ikinci yatırımımızı aldık!

2023’te Renova Consulting’ten ilk yatırımını alan şirketimiz, hızlı ve sürdürülebilir büyümesini devam etti...

Daha Fazla Oku

Birlikte Büyüyoruz …

Renova Consulting, RPA ve Yapay Zeka teknolojileri alanında faaliyet gösteren Botteq Consulting’e yatırım yaptı....

Daha Fazla Oku

RPA Faydaları ?

RPA birçok fayda sağlar. Bu listeye her hafta RPA’nın yeni bir katkısı eklendiği için bunların hepsini büyükten k...

Daha Fazla Oku

RPA nasıl uygulanır ?

RPA nasıl uygulanır ? RPA’ya yatırım yapmaya karar verdikten sonraki adımınız RPA’nın uygulanmasıdır. Başarılı bi...

Daha Fazla Oku

RPA Nedir ?

“Robotic Process Automation” kelimelerinin ilk harflerinin kısaltması olan RPA, Türkçe’ye “Robotik Süreç Otomasyon...

Daha Fazla Oku

RPA işinizi nasıl kolaylaştırır ?

Robotik Süreç Otomasyonları yani RPA,  şirketlere çok sayıda kritik konuda avantaj sağladığı için günümüzde çok sık ...

Daha Fazla Oku
Botteq Consulting
Botteq Consulting